Of je nu een ronde eettafel hebt voor moderne eetkamers of een charmante, oude keukentafel die al generaties lang meegaat, met deze tips kun je elke eettafel stijlvol aankleden.

Kies het juiste tafelkleed: een basis voor stijl

Een tafelkleed vormt de basis van de tafeldecoratie en kan de algehele uitstraling van de eettafel bepalen. Voor een moderne uitstraling bij ronde eettafels kun je kiezen voor een effen kleurig tafelkleed dat past bij de rest van je interieur. Voor een meer traditionele look bij een oude keukentafel kun je gaan voor een geruit of gestreept kleed dat een nostalgische sfeer creëert.

Voeg een middenstuk toe: het middelpunt van de aandacht

Een middenstuk zoals een vaas met bloemen, een fruitschaal of een decoratieve kaarsenhouder kan het middelpunt van de eettafel vormen en een vleugje elegantie toevoegen. Bij ronde eettafels voor moderne eetkamers kun je kiezen voor een rond middenstuk dat de vorm van de tafel accentueert, terwijl bij een rechthoekige tafel een langwerpig middenstuk mooi tot zijn recht komt.

Experimenteer met tafelgerei: mix en match stijlen

Het mixen en matchen van verschillende stijlen tafelgerei kan een speelse en eclectische uitstraling creëren. Combineer bijvoorbeeld moderne borden met vintage bestek voor een interessante twist. Voor een meer samenhangende look kun je kiezen voor servies in dezelfde kleurenfamilie, maar met verschillende patronen en texturen.

Gebruik placemats en servetten: een finishing touch

Placemats en servetten zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook dienen als decoratieve accenten op de eettafel. Kies placemats in een contrasterende kleur of patroon om wat extra pit toe te voegen aan een neutrale tafelsetting. Bij een ronde eettafel kun je ronde placemats gebruiken om de vorm van de tafel te benadrukken, terwijl bij een rechthoekige tafel langwerpige placemats mooi passen. Net als bij Deens ovale eettafels van topkwaliteit.  

Vergeet de verlichting niet: creëer de juiste sfeer

Goede verlichting is essentieel voor een stijlvol gedekte eettafel. Kies voor een hanglamp of kroonluchter die de tafel mooi verlicht zonder te overweldigen. Voor een gezellige sfeer kun je ook kaarsen toevoegen als aanvullende verlichting. Zorg ervoor dat de verlichting niet te fel is, maar wel voldoende om de gerechten en tafeldecoratie te accentueren.

Met deze tips kun je elke eettafel, of het nu een moderne ronde tafel is, of een oude keukentafel, stijlvol aankleden en een uitnodigende sfeer creëren voor diners en speciale gelegenheden. Experimenteer met verschillende elementen en laat je creativiteit de vrije loop om een unieke en persoonlijke tafelsetting te creëren.