Als je eenmaal het perfecte huis voor je gezin gevonden hebt, is de volgende stap om het om te toveren tot een plek waar je werkelijk graag tijd doorbrengt. Dat kun je doen met verfkleuren en nieuwe meubels, maar ook door binnenafwerkingen te kiezen die elkaar goed aanvullen. Hier zijn 5 veelgemaakte fouten die mensen maken bij het kiezen van materialen voor het interieur van hun huis.

1. Een afwerking kiezen die te donker is

Als je verfkleuren voor je huis kiest, is het belangrijk te onthouden dat lichtere tinten een kamer groter kunnen doen lijken. Dit geldt echter niet per se voor alle soorten binnenafwerking. Zo is een donkere hardhouten vloer minder geschikt in kleinere ruimten, omdat hij ze juist kleiner kan doen aanvoelen. Kies in het algemeen voor een materiaal met een lichtere kleur als je je kamer groter wilt laten lijken.

2. De verkeerde soort vloer kiezen

Als je een gemakkelijke manier zoekt om je huis sneller en voor meer geld te helpen verkopen, verander dan eerst de vloeren. Van houten vloeren is bijvoorbeeld bekend dat ze de waarde van huizen met 6% verhogen. Als je het meeste uit je renovatiedollars wilt halen, kies je best een soort vloerbedekking die niet alleen bij de inrichting past, maar ook bij je levensstijl. Als je bijvoorbeeld huisdieren of jonge kinderen in huis hebt, ga dan voor iets duurzaams als tegels.

3. Materialen van slechte kwaliteit kiezen

als het op woninginrichting aankomt, is “je krijgt waar je voor betaalt” de regel. Als iets belachelijk goedkoop is, betekent dat meestal dat er een reden is waarom het zo weinig kost in vergelijking met andere materialen met een vergelijkbare uiterlijke verschijningsvorm. Bijvoorbeeld, laminaat kiezen in plaats van hout kost je op de lange duur meer geld.

4. Te veel materialen mengen

Een van de dingen aan wooninterieurs is dat ze onsamenhangend kunnen aanvoelen als je te veel verschillende materialen over elkaar mixt. Als je een esthetisch aantrekkelijk effect wilt bereiken, kies dan drie soorten interieurafwerkingen en blijf daar in je hele huis bij. Als je bijvoorbeeld in je hele huis hardhouten vloeren gaat gebruiken, blijf dan overal bij die soort binnenafwerking.

5. Te veel verschillende patronen binnen één ruimte gebruiken

Verschillende ruimtes in een huis moeten een eigen karakter en gevoel hebben. Maar dat geldt niet voor alle soorten patronen in deze ruimten. Het is bijvoorbeeld over het algemeen geen goed idee om een groot vet patroon op de bekleding van een hele kamer te hebben. Dit komt omdat het in zo’n kleine ruimte te veel zou zijn en na verloop van tijd rommelig zou gaan aanvoelen.